LÆR MERE

 

FIND ÅRSAGEN TIL DIN BINYRETRÆTHED

[media id=3]

 

 

 

ATIKEL: DEN OVERSETE ÅRSAG TIL TRÆTHED

Af: Louise Koch

For ME/CFS-Foreningens blad – Februar 2011

For to år siden var jeg så træt, at jeg knapt kunne gå ti skridt fra min seng til toilettet. I dag er jeg helt rask og går på arbejde fuld tid, dyrker sport tre gange om ugen og tager rundt og holder foredrag om binyretræthed.

I en alder af 35 år var jeg fuldstændig udbrændt og var gået ned med det der hedder binyretræthed. Jeg havde arbejdet 10 år som freelance tv-tilrettelægger, og langsomt var jeg generelt blevet mere og mere syg, stresset og træt. Jeg havde i mange år fået alverdens piller fra min læge, fordi jeg også led af angstanfald, urinsyregigt, søvnproblemer, hormonelle forstyrrelser, candida, betændelser, fødevareintolerancer, leverproblemer og en masse andet skrammel. Til sidst sagde min krop for alvor stop, og jeg måtte sygemelde mig fra arbejdet.

Jeg vidste på det tidspunkt ikke hvad jeg fejlede, men jeg fandt senere ud af, at jeg bestemt ikke var alene. Binyretræthed er meget mere udbredt end man forestiller sig, og den amerikanske læge James Wilson estimerer, at hver 3. amerikaner vil få binyretræthed på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Binyrerne er to små kirtler der sidder oven på nyrerne, og tilsammen producerer de over 50 forskellige hormoner, herunder kortisol og adrenalin. Hver gang kroppen bliver udsat for sygdom, belastninger, giftstoffer, stress, psykisk pres, kriser, operationer o.l., arbejder binyrerne på højtryk for at afhjælpe situationen. Hvis de i længere tid har været på overarbejde kan de blive udbrændte, og binyretræthed er kendetegnet ved symptomer, som bl.a. ekstrem træthed, smerter i lænden, nedsat sexlyst, at det sortner for øjnene når man rejser sig, problemer med korttidshukommelsen/ koncentrationen, trang til salt og sukker, nedsat stresstolerance, lettere depression, hormonelle problemer, m.m.

Der findes flere forskellige stadier af binyretræthed, og det positive er at man sagtens kan blive helt rask. Hver morgen når man vågner skal kortisolniveauet helst ligge højt for derefter at dale stille og roligt i løbet af dagen. Om aftenen skal det helst være så lavt at man er træt når man skal sove, men for mange mennesker med trætte binyrer er der tit vendt op og ned på kortisolproduktionen. Det betyder at de er enormt trætte om morgenen/ formiddagen og først får energi om aftenen/ natten og derved har svært ved at sove. I de senere stadier af binyretræthed ligger kortisolniveauet generelt alt for lavt, og her mærkes trætheden hele dagen igennem. I de værste tilfælde går man ned med kronisk træthedssyndrom.

Ud over trætheden oplevede jeg også at min fordøjelse, min afgiftning og min tankevirksomhed gik næsten i stå. Det var utrolig ubehageligt og jeg var villig til at gøre hvad som helst for at få det bedre. Desværre kunne min læge ikke teste for sygdommen (den kan ikke måles i en blodprøve), så her var der ingen hjælp at hente, og en udredning på Hvidovre hospital kunne heller ikke konstatere noget. Jeg måtte derfor selv betale for en spytprøve fra USA, der viste at jeg havde svær binyretræthed. Efter at have læst bogen ’Binyretræthed’ af James Wilson prøvede jeg alt hvad han og kostvejlederne anbefalede. Det blev til uanede mængder af kosttilskud, olier, fibre, aminosyrer og vitaminer, men det havde ikke synderlig stor virkning andet end at jeg blev fattigere.

I desperation forsøgte jeg mig i stedet med rawfoodretningen ’80-10-10’, og samme med en større livsstilsændring viste det sig at blive min redning. Jeg begyndte at leve af næsten kun frugt, samt lidt grøntsager og bladgrønt, alt sammen i den uopvarmede, rå og helst økologiske form. Samtidig begyndte jeg at gå i seng ved en 20-21 tiden og sove minimum 8-10 timer hver nat og helst mere. Jeg drak også kun vand og eliminerede alt stress og toksiner i mit liv, inkl. alkohol, koffein, e-numre, raffineret sukker og plejeprodukter med kemi.

I starten var der mange op og nedture, hvor min krop skulle vende sig til den nye kost og levevis, og i perioder fik jeg det endnu værre end tidligere. Men langsomt var der fremgang, og efter et år havde jeg fået energien og det meste af helbredet igen.

I dag er jeg 37 år og det er halvandet år siden jeg ændrede min livsstil og kost. Ud over at været helt fri for binyretræthed er jeg også blevet fri for alle de andre dårligdomme jeg led af i årevis, og min livskvalitet er forøget med 100%. I dag arbejder jeg igen på fuld tid og træner i fritiden både spinning og sportsdans.

Samtidig tager jeg rundt og holder foredrag om min historie,­ og datoer for foredrag kan ses på min hjemmeside www.binyretræthed.dk Her kan man også læse mere om hvor man går hen hvis man vil testes for binyretræthed og tilmelde sig en online støttegruppe for folk med binyretræthed. Vil man vide mere om livsstilsændringen og det at blive rask vha. rawfood og kan man læse mere på www.raskpaaraw.dk

Lær at helbrede dig selv naturligt

Navn:

E-mail:

NYHEDSBREV
Gratis video kursus
Lær at helbrede dig selv naturligt

Navn:

E-mail:

SÅDAN GJORDE JEG
Hent en gratis ‘Kom i gang’ guide her, der beskriver hvad jeg gjorde... Rask på Raw
PODCAST: KOST OG HELBRED

I to 30 minutters podcasts interviewer Gitte Koldtoft mig om rå kost og naturlig helbredelse...

Hør podcast nr. 1 her...

Hør podcast nr. 2 her...

(Download del 1)
(Download del 2)

MIN BOG:
I denne bog fortæller jeg min helbredelseshistorie, og giver trin for trin opskriften på, hvordan man helbreder sig selv naturligt. Det er uden piller, kosttilskud, læger eller behandlinger, men vha. en kost- og livsstilsændring. NATURLIGT RASK - del 1